Ας αναλογιστούμε για μια στιγμή τι σημαίνει η λέξη σπίτι για εμάς; Θα ανακαλύψουμε ότι θα προκύψουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί ορισμοί και συνειρμοί για «το σπίτι» όσοι είμαστε κι εμείς οι ίδιοι. Για αυτό ακριβώς το λόγο, η διαμόρφωση μίας οικίας είναι πάντα μια υπόθεση πολύ ιδιαίτερη, όπου ο αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων οφείλει να συνδυάσει στη σωστή αναλογία, το προσωπικό γούστο των ιδιοκτητών με την δική του οπτική για να επιτύχει μέσα στον πιο προσωπικό χώρο των ανθρώπων την αίσθηση της ασφάλειας, της αρμονίας, της ζωτικότητας, τις υπέρτατες αισθήσεις… αυτές του «ανήκειν» και του «κατοικείν».
Προτού μου ανατεθεί η εξωτερική διαμόρφωση και η εσωτερική διακόσμηση της κατοικίας του κ. Παππά στα Πίσια της Κορινθίας, το κτίριο ήταν μια απλή εξοχική μονοκατοικία. Η δουλειά μου ξεκίνησε με βάση την ήδη υπάρχουσα στατική μελέτη προσθήκης καθ’ ύψος που είχε πραγματοποιήσει πολιτικός μηχανικός και πλέον είχα κληθεί να μεταμορφώσω με την επιλογή των υλικών των χρωμάτων, του φωτισμού κ.α. την νέα κατοικία στην οποία είχε προστεθεί ένας όροφος.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Για τον εξωτερικό χώρο επέλεξα σε αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο, να εμπιστευθώ την πέτρα. Με προσεκτικό σχεδιασμό έγινε η επιλογή του σχήματος του χρώματος και των σημείων του κτιρίου τα οποία θα κάλυπτε η λίθινη επένδυση. Ο τρόπος που η πέτρα «συνομιλεί» με τη φύση του περιβάλλοντα χώρου, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με τα δοκάρια από μασίφ ξύλο καστανιάς πάνω από τα επίσης ξύλινα κουφώματα με μεταλλικές λεπτομέρειες.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Ο κάτω όροφος της οικίας του κ. Παππά περιλαμβάνει 2 υπνοδωμάτια, ένα W.C., την κουζίνα και το σαλόνι του σπιτιού. Η διακόσμηση κινήθηκε σε Ρουστίκ στυλ, ενώ η αίσθηση που αφήνει είναι περισσότερο ενός χειμωνιάτικου καταφυγίου, όπου η «κίνηση» των κατοίκων διοχετεύεται από τους επιμέρους χώρους του σπιτιού προς το σαλόνι με το εντυπωσιακό χτιστό γωνιακό τζάκι.