Stone_18

Εάν κάτσουμε και παρατηρήσουμε ιδιαίτερους και καλαίσθητους χώρους, σίγουρα θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχει ατμοσφαιρικό περιβάλλον μετά τις απογευματινές ώρες με την βοήθεια του φωτισμού.
Χρήσιμες συμβουλές για να φωτίσουμε σωστά το σπίτι μας χωρίς να ξοδέψουμε χρήματα σε ακριβά φωτιστικά δείχνοντας μας πώς να χρησιμοποιούμε τις διαφορετικές πηγές φωτός.
1) Το πρώτο πράγμα που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι το φως του ήλιου. Το φυσικό φως είναι η καλύτερη πηγή σε ποιότητα φωτισμού! Για αυτό και πρέπει να φροντίζουμε τα σπίτια μας να έχουν σωστό προσανατολισμό και μεγάλα ανοίγματα για να απολαμβάνουμε το δώρο του ήλιου.
Όταν όμως ο ήλιος δύσει με μία μαγική κίνηση όλοι μας ανάβουμε τα φώτα. Ας το κάνουμε λοιπόν όσο ποιο σωστά μπορούμε με τις πηγές φωτός και τα τρία είδη φωτισμού που θα σας περιγράψουμε παρακάτω.
2) Ο διάχυτος φωτισμός που είναι και ο κύριος φωτισμός ενός χώρου.
Οι πηγές που χρησιμοποιούμε για να τον έχουμε είναι κυρίως τα κρεμαστά φωτιστικά και όταν εννοούμε κρεμαστά κάθε είδους από το ποιο κλασικό έως και το ποιο μοντέρνο κρεμαστό φωτιστικό . Αλλά και διάφορες επιτραπέζιες λάμπες ή φωτιστικά δαπέδου. Το κύριο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει οποιαδήποτε πηγή φωτός για να ονομαστεί διάχυτη, είναι να αφήνει το φως να αναπτυχθεί γύρω της σε 360° δηλαδή σε μια νοητή σφαίρα που φωτίζει ανεμπόδιστα.
3) Ο άμεσος φωτισμός, ο οποίος είναι κατευθυνόμενος σε συγκεκριμένα σημεία.
Τέτοιο φωτισμό μας δίνουν τα σποτ, οι προβολείς, τα φωτιστικά γραφείου και οι απλίκες έργων τέχνης. Πρόκειται για ένα είδος φωτισμού που το χρησιμοποιούμε για έμφαση σε ορισμένα σημεία του χώρου και πρέπει να αποφεύγεται σαν κύριος φωτισμός. Αυτό γιατί τα έντονα κοντράστ ανάμεσα στις φωτισμένες και στις σκιασμένες επιφάνειες δημιουργούν θεατρικότητα, κουράζουν πολύ τα μάτια και δεν καλύπτουν τις ανάγκες του χώρου.
4) Ο έμμεσος φωτισμός. Σε αυτό το είδος ανήκουν οι απλίκες τοίχου, οι πλαφονιέρες ταβανιού, οι λάμπες με καπέλο και τα φωτιστικά δαπέδου που φωτίζουν το ταβάνι. Ένας άλλος πολύ διαδεδομένος τρόπος έμμεσου φωτισμού είναι και ο κρυφός φωτισμός. Με τον έμμεσο φωτισμό έχουμε ατμοσφαιρικό και μαλακό αποτέλεσμα, που δημιουργεί χαλαρωτική διάθεση. Ενώ δεν θα πρέπει να αποτελεί τον κύριο τρόπο για να φωταγωγηθεί ένας χώρος πολλές φορές είναι τόσο επαρκής που πρωταγωνιστεί στην διακόσμηση του.
Ψυχρός φωτισμός.
Σε όλα τα παραπάνω καλό είναι να προσθέσουμε ότι το φως χωρίζεται σε ψυχρό και θερμό. Το ψυχρό φως κάνει τους χώρους επιβλητικούς, μυστηριακούς και δημιουργεί περίεργη διάθεση, Ταιριάζει πολύ σε στυλ διακόσμησης σε μίνιμαλ γραμμές και σε χώρους με βιομηχανικό στυλ σχεδιασμού. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να δώσει ενδιαφέρον αποτέλεσμα.
Θερμός φωτισμός
Το θερμό, που προτιμούμε συνήθως είναι φιλικό, αισιόδοξο και αναδεικνύει καλύτερα τα χρώματα.

Επειδή ο φωτισμός αποτελεί από τα σημαντικότερα πράγματα και μπορεί να απογειώσει την αισθητική στο σπίτι σας, αποφύγετε να αγοράσετε πανάκριβα φωτιστικά και προσπαθήστε να εφαρμόσετε τις παραπάνω συμβουλές μας.