Stone_18

Το λευκό είναι χρώμα το οποίο έχει υψηλή φωτεινότητα αλλά μηδενική απόχρωση. Περιέχει όλα τα χρώματα στο ορατό φάσμα αν και μερικές φορές περιγράφεται ως αχρωματικό χρώμα σε αντίθεση με το μαύρο που είναι η απουσία χρώματος. Για τους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές όμως είναι η κορωνίδα των χρωμάτων.

Οποιοδήποτε χρώμα, που καλύπτει μια μεγάλη επιφάνεια μπορεί να θεωρηθεί ότι λειτουργεί ως φόντο, πάνω στο οποίο ποικίλα χρώματα και σχήματα μπορούν να αναδειχτούν. Όταν όμως το λευκό γίνεται το φόντο, τότε μιλάμε για τον απόλυτο συνδυασμό γιατί ακόμα και οι πιο αμυδρές αποχρώσεις αρχίζουν να διακρίνονται ξεκάθαρα. Αναλογιστείτε πιο χρώμα θα διαλέγατε προκειμένου να αναδείξετε ένα αντικείμενο από γυαλί. Μπροστά στο λευκό, η ύλη, ακόμα και αυτή του διάφανου γυαλιού, αποκτά ‘δύναμη’ και ‘υπόσταση’.

Η ίδια η υπόσταση του λευκού χρώματος είναι το φως. Το λευκό ταιριάζει απόλυτα σε ολόφωτα περιβάλλοντα και σε χώρους που λούζονται από ήλιο. Σκεφτείτε τα σπίτια των Κυκλάδων πόσο όμορφα και μοναδικά δείχνουν κάτω από τον ελληνικό ήλιο. Αντίθετα, στα συννεφιασμένα περιβάλλοντα το λευκό χάνει τη δύναμη και την ενέργειά του. Συνεπώς, αν ο χώρος σας φωτίζεται αρκετά, σαφώς και μπορείτε να επιλέξετε θερμά χρώματα που θα μετριάσουν την ένταση του φωτός.

Μπορούμε να διακρίνουμε και να ονοματίσουμε δεκάδες αποχρώσεις του λευκού. Το λευκό του ελεφαντόδοντου είναι διαφορετικό από το λευκό του παριανού μαρμάρου, διαφορετικό από μια λακαρισμένη επιφάνεια, διαφορετικό από το λευκό ενός βαμβακερού υφάσματος, κλπ.
Το λευκό είναι εντυπωσιακό πόσο ταιριαστό μπορεί να γίνει ακόμα και με τα πιο δύσκολα χρώματα, ιδιότητα που μπορεί να λεχθεί μόνο για το λευκό και το μαύρο.

Γι’ αυτούς τους λόγους οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων είναι αιώνια ερωτευμένοι με το λευκό χρώμα. Το λευκό, αναδεικνύει την αρχιτεκτονική στην πιο ‘καθαρή’ και ‘αγνή της μορφή. Όταν ‘απουσιάζει’ το χρώμα, τότε το μόνο που μένει είναι το φως και η σκιά.

Το λευκό είναι το χρώμα του φωτός και συμβολίζει την αγνότητα. Τα άτομα που επιλέγουν το λευκό χαρακτηρίζονται από αθωότητα και ειλικρίνεια και δείχνουν μια μεγαλύτερη προτίμηση στης αυστηρές και λιτές γραμμές. Αντίθετα οι άνθρωποι που αποφεύγουν το λευκό χρώμα, χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό κι ορθολογισμό. Γνωρίζουν και αποδέχονται τα ελαττώματά τους, αλλά συνήθως δεν επιθυμούν να τα διορθώσουν.