Stone_18

Η διαδικασία της γνωστοποίησης, απλοποίησε την διαδικασία για την ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων μαζικής εστίασης, ταυτόχρονα όμως επέφερε αύξηση στην ευθύνη του ιδιοκτήτη της επιχείρησης και του αρχιτέκτονα εσωτερικού χώρου, που συντάσσει τις μελέτες και το φάκελο της γνωστοποίησης. Μετά την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών δείχνουν ότι πάνω από το 80% των νέων καταστημάτων δεν τηρούν τις προδιαγραφές. Για αυτό πριν την μίσθωση ενός ακινήτου για την λειτουργία καταστήματος, είναι απαραίτητοι ορισμένοι προέλεγχοι από τον μηχανικό σχετικά με τις χρήσεις γης του ακινήτου, την πολεοδομική νομιμότητα, την τήρηση του Κτηριοδομικού Κανονισμού και Πυρασφαλείας και τη διαρρύθμιση του χώρου, σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις.
Ποιές επιχειρήσεις αφορά η γνωστοποίηση;
1) Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
Επιχειρήσεις μαζικής Εστίασης πλήρους και πρόχειρου γεύματος και Επιχειρήσεις Αναψυχής (εστιατόρια, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, σνακ μπαρ, αναψυκτήρια, καφετερίες, μπαρ και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες).
2) Καταστήματα Λιανικής Διάθεσης Τροφίμων και Ποτών
Παντοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες ποτών, καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων, πρατήρια άρτου, πρατήρια ειδών ζαχαροπλαστικής, καφεκοπτεία και παρόμοιες δραστηριότητες.
3) Καταστήματα Παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος όπως: Κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης χεριών - ποδιών, εργαστήρια tattoo.
4) Άλλες δραστηριότητες όπως θέατρα, κινηματογράφοι, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός τουριστικών καταλυμάτων και αυτόματοι πωλητές.

Τι πρέπει να προσέξω πριν νοικιάσω ένα χώρο για κατάστημα;
Όταν βρείτε ένα χώρο που σας αρέσει, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων ή μηχανικό, για να ελέγξει αν μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα στο συγκεκριμένο μαγαζί η επιχείρησή σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε εκ των προτέρων αν “βγαίνει” η άδεια, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε και καθυστερήσετε για πολλούς μήνες. Ο αρχιτέκτονας - διακοσμητής θα εξετάσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης του καταστήματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, διότι κάθε κατάστημα αποτελείται από διάφορους χώρους (πχ παρασκευαστήριο, χώρος πλύσεως σκευών, W.C.), που καταλαμβάνουν κάποια επιφάνεια, ανάλογα με το πόσα καθίσματα έχει το κατάστημα (δυναμικότητα). Επίσης μαζί με τον μηχανικό θα κάνει τον πολεοδομικό έλεγχο του ακινήτου, αφού κάθε οίκημα που στεγάζει επιχείρηση τροφίμων και ποτών θα πρέπει να πληροί τις διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντα Οικοδομικού Κανονισμού. Μαζί με την αρχική μελέτη διαρρύθμισης από τον αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων, ο μηχανικός θα συγκεντρώσει όλα τα σχετικά έγραφα της οικοδομικής άδειας από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία και θα διαπιστώσει εάν απαιτούνται:
Άδεια Δόμησης για αλλαγής χρήσης.
Τακτοποίηση αυθαιρεσιών με τον ν. 4178/2013.
Άδεια για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν (οικοδομική άδεια εσωτερικών διαρρυθμίσεων, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας κτλ).
Έγκριση από κάποια άλλη υπηρεσία (π.χ. εάν είναι σε διατηρητέο ή σε ιστορικό τόπο).